Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Uszka - na Wigilię i nie tylko

Farsz pieczarkowy do uszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Suszone grzyby do farszu - jeśli nie nazbieramy wcześniej sami - są drogie, część można zastąpić pieczarkami.

Farsz pieczarkowy do uszek

Składniki:

Farsz pieczarkowy do uszek

 

 

Sposób przygotowania:

Farsz pieczarkowy do uszek
Grzyby suszone zalać ciepłą wodą i odstawić, najlepiej na całą noc - następnie ugotować (ok. 30 min), odcedzić, drobno posiekać. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Pora oczyścić dokładnie, wypłukać, posiekać w cieniutkie półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pora i pieczarki, smażyć mieszając aż odparuje całą woda. Pod koniec dodać posiekane podgrzybki, doprawić farsz solą i pieprzem. Wystudzić. Dodać bułkę tartą aby wchłonęła ew. resztę płynu i żółtko, dokładnie wymieszać. Używać do pierożków, uszek, klusek ziemniaczanych czy roladek mięsnych...