Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Focaccia z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Smaczna przekąska z dużą ilością ziół i cebuli,podczas pieczenia zapach unosi się po całym domu.Smakuje na ciepło jak i na zimno.

Focaccia z cebulą

Składniki:

Focaccia z cebulą

 

  • ciasto:
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ciepła woda (około 1 szklanka )
  • 3 łyżki oliwy lub oleju

 

Sposób przygotowania:

Focaccia z cebulą
Z drożdże rozcieramy z cukrem,łyżką mąki pszennej i połową szklanki ciepłej wody,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłym miejscu. Do mąki dajemy sól,oliwę ,podrośnięte drożdże,zagniatamy mięciutkie ciasto,w razie potrzeby dodajemy resztę ciepłej wody.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby podrosło. Farsz: Cebulę obieramy,kroimy w półplasterki i smażymy do miękkości na niewielkiej ilości oleju,uważamy żeby za mocno nie zrumienić,następnie cebulę studzimy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę posmarowaną masłem o średnicy 23 cm.Nakładamy cebulę i oprószamy solą,pieprzem i ziołami. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.