Ekspresowy czerwony barszcz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

zachciało mi się czerwonego barszczu, tak na szybko, bez gotowania wywaru, buraków, etc . Otworzyłam lodówkę, a tam butla zakwasu z kiszonych buraków, dokupiłam świeże buraki i oto co mi z tego pomysłu wyszło. A zapewniam Was, że wyszło pysznie.

Ekspresowy czerwony barszcz

Składniki:

Ekspresowy czerwony barszcz

 

  • 1,5 szklanki soku (zakwasu) z buraków
  • 700 g surowych buraków
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej lub bulionowej pasty mięsnej
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Ekspresowy czerwony barszcz
Buraki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kawałki i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Do garnka wlewamy zakwas, sok z buraków i wodę. Dodajemy pastę bulionową i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.Uwaga: Ilości zakwasu podaję w przybliżeniu, bo nie każdy lubi kwaskowaty barszcz, możemy też dodać więcej wody, wszystko zależy do Waszego smaku. Jeśli nie posiadacie pasty bulionowej barszcz można też przyprawić domową vegetą.