dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Ekspresowe małe pączusie serowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Małe niewinne pączusie serowe, które zasmakują każdemu łasuchowi. W dodatku robi się je bardzo szybko. Ciekawostka - same odwracają się podczas smażenia nawet kilka razy :)

Ekspresowe małe pączusie serowe

Składniki:

Ekspresowe małe pączusie serowe

 

  • 250 g twarogu
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wódki (lub spirytusu)
  • szczypta soli
  • olej

Sposób przygotowania:

Ekspresowe małe pączusie serowe
Twaróg (u mnie z wiaderka) miksujemy z cukrami, mąką wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną, śmietaną, jajkami oraz wódką. Powstałe ciasto będzie klejące, dlatego do małej miseczki nalewamy trochę oleju, smarujemy nim dłonie, a następnie z ciasta formujemy małe kulki nie większe niż wielkość orzecha włoskiego (mnie wyszło ok. 35 szt.) i układamy na tacy posmarowanej olejem, aby łatwiej się odklejały. Pączusie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Olej nie może być zbyt gorący, gdyż będą surowe w środku. Usmażone pączusie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Tagi:

jajko jajka