kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Eintopf z kapustą, cukinią i kalrepą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne i zdrowe danie jednogarnkowe, które możemy przygotować w krótkim czasie. Doskonale smakuje odgrzane następnego dnia. Dzięki dużej ilości warzyw i mięsa jest bogate w witaminy i białko.

Eintopf z kapustą, cukinią i kalrepą

Składniki:

Eintopf z kapustą, cukinią i kalrepą

 

  • 500g mięsa mielonego
  • 350g wędzonego kurczaka
  • biała cebula
  • olej do smażenia
  • mała cukinia
  • mała kapusta pekińska
  • kalarepa
  • 400ml sosu pomidorowego
  • sól, pieprz, liść laurowy, ostra papryka

Sposób przygotowania:

Eintopf z kapustą, cukinią i kalrepą
Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso mielone i kurczaka. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Cukinię i kalarepę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować w mniejsze kawałki. Warzywa dodać do mięsa i przesmażyć razem przez kilka minut. Dodać sos pomidorowy i liść laurowy. Dusić razem przez około 15 minut. Az warzywa zmiękną. W razie potrzeby doprawić solą pieprzem i papryką. Serwować z ryżem.