Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Dżem morelowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Zimą taki dżem przypomni Ci słoneczne, letnie dni...

Dżem morelowy

Składniki:

Dżem morelowy

 

  • 2,2 kg moreli
  • 70 dkg cukru
  • 100 ml wody
  • sok z dwóch cytryn

Sposób przygotowania:

Dżem morelowy
Morele powinny być dojrzałe, ale dość jędrne. Trzeba je dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Owoce przekrawamy na pół, usuwamy pestki i każdą połówkę przekrawamy jeszcze na pół. Przesypujemy je do dużego, szarokiego rondla, wlewamy wodę i stawiamy na palnik. Kiedy owoce zaczną puszczać sok dosypujemy cukier i na wolnym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając, dolewamy sok cytrynowy i gotujemy ok. 30-40 min. od momentu zagotowania aż owoce się prawie rozpadną. Wrzący dżem nakładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy również wyparzonymi zakrętkami. Stawiamy do góry dnem, do ostygnięcia, sprawdzając czy zakrętki nie przeciekają.Z tej ilości składników wychodzi 7 słoików dżemu poj. 0,33l (lub 5x 0,33l i 4x0,15l) Ja słoików z dżemem nie pasteryzuję i doskonale się przechowują do następnego roku.