kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Dżem jabłkowy z kiwi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo lubię domowe przetwory, zwłaszcza owocowe dżemy. Żeby ich smak się nie znudził wzbogacam je rożnymi dodatkami. Połączenie jabłka z lekko kwaskowym kiwi jest wyjątkowo udane. Polecam!

Dżem jabłkowy z kiwi

Składniki:

Dżem jabłkowy z kiwi

podstawowe

  • 2 kg jabłek (najlepiej kwaskowych)
  • 2 twarde kiwi
  • 4 gałązki mięty
  • szklanka cukru
  • szklanka soku jabłkowego
  • opcjonalnie kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Dżem jabłkowy z kiwi

1

Dżem jabłkowy z kiwi
Owoce myjemy i obieramy, a nastepnie kroimy w kostkę.

Owoce myjemy. Jabłka i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Owoce zalewamy sokiem jabłkowym i dosypujemy cukru. Listki mięty obrywamy z gałązki i drobniutko siekamy. Dodajemy do owoców.

2

Dżem jabłkowy z kiwi
Dżem gotujemy az stanie sie szklisty i gęsty.

Gotujemy na bardzie małym ogniu aż owoce zeszklą się i zgęstnieją. Wg. Gustu możemy dodać nieco kwasku cytrynowego do smaku.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Zostawiamy dnem do góry do wystudzenia.