iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Dżem jabłkowo-wiśniowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wiśnie były strasznie kwaśne, jabłka też nie mniej, ale po połączeniu wyszło pysznie i słodko.

Dżem jabłkowo-wiśniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem jabłkowo-wiśniowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem jabłkowo-wiśniowy
Wiśnie wydrylować z pestek i rozgotować w trakcie wiśnie puszczają sok więc go odlewać do osobnego garnka i po zagotowaniu z cukrem wlać do butelki. Rozgotowane wiśnie po odlaniu soku przetrzeć przez przecierak. Jabłka umyć i pokroić na mniejsze kawałki razem ze skórką, podlać 1 szklanką wody i też rozgotować, następnie przetrzeć przez przecierak. Po przetarciu wymieszać musy owocowe, dodać sól i cukier ( cukru dodajemy pod własny smak ja nie lubię bardzo słodkich dżemów więc taka ilość mi wystarcza). Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na malutkim gazie, często mieszając do zgęstnienia. Gorący dżem przełożyć do słoiczków i odstawić do wystudzenia. Ja mam zamiar dłużej go przechowywać więc dodatkowo słoiki gotowałam kilka minut.
Dżem jabłkowo-wiśniowy
Rozgotowane wiśnie przetrzeć przez przecierak
Dżem jabłkowo-wiśniowy
jabłka pokroić i rozgotować z dodatkiem wody
Dżem jabłkowo-wiśniowy
Wymieszać oba musy owocowe i wymieszać z cukrem
Dżem jabłkowo-wiśniowy
gotowy dżem przełozyć do słoiczków i zakręcić