Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Dyniowe pierożki z poziomkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pierogi dyniowe z poziomkami to pyszne danie na słodko w jesienne, pochmurne dni. To powrót choć przez chwilę do słonecznego lata.

Dyniowe pierożki z poziomkami

Składniki:

Dyniowe pierożki z poziomkami

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe pierożki z poziomkami

ETAP 1:

Dyniowe pierożki z poziomkami
Przygotowane składniki na ciasto włożyć do miski.

Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, mus z dyni, skórkę z cytryny, jajko i olej.

ETAP 2:

Dyniowe pierożki z poziomkami
Z przygotowanych składniów zagnieść ciasto.

Dodać ciepłe mleko i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto.

ETAP 3:

Dyniowe pierożki z poziomkami
Na krążki z ciasta ułożyć świeże lub mrożone poziomki.

Następnie cienko rozwałkować, wykroić niewielkie krążki, ułożyć poziomki i przykryć drugim krążkiem.

ETAP 4:

Dyniowe pierożki z poziomkami
Pierożki należy bardzo dokładnie zlepić.

Dokładnie zlepić, ułożyć na posypanej mąką desce lub ścierce. W garnku zagotować wodę, osolić, wrzucać pierożki i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.


Tagi:

dynia