Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszone żeberka z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Żeberka wieprzowe zamarynowane, a następnie zrumienione na oleju i duszone do miękkości z dodatkiem cebuli.

Duszone żeberka z cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszone żeberka z cebulą

 

  • 1 kg wieprzowych żeberek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki przyprawy grill ziołowy
  • 1 czubata łyżka przyprawy karkówka klasyczna
  • 1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • sól ziołowa do smaku
  • 5 łyżek oleju do marynaty
  • olej do smażenia
  • 2 cebule

Sposób przygotowania:

Duszone żeberka z cebulą
Żeberka podzielić na porcje (u mnie 5). Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego przyprawy i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie mięso zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju. Do mięsa dodać obrane i pokrojone w ćwiartki cebule. Smażyć jeszcze chwilę, aż cebula się zeszkli. Do mięsa wlać ok. 3 szklanki wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
Duszone żeberka z cebulą
Wieprzowe żeberka podzielone na pięć porcji.
Duszone żeberka z cebulą
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Duszone żeberka z cebulą
Mięso dokładnie natarte przygotowaną marynatą.
Duszone żeberka z cebulą
Obrane i pokrojone cebule dodane do zrumienionego mięsa.