Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszone udka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Górna część udek z kurczaka w marynacie z dodatkiem sosu teriyaki podsmażona, a następnie duszona do miękkości.

Duszone udka z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duszone udka z kurczaka

 

  • 4 udka z kurczaka (górna część)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka po staropolsku
  • 1 czubata łyżka przyprawy grill klasyczny
  • 1/2 łyżki ziół prowansalskich
  • szczypta mielonego kminku
  • sól ziołowa - do smaku
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju do marynaty
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Duszone udka z kurczaka
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego wszystkie przyprawy, zioła i sosy. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, pokryć przygotowaną marynatą i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie mięso mocno zrumienić na rozgrzanym na patelni oleju. Do zrumienionego mięsa wlać szklankę wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 50-60 minut. Jak mięso będzie już miękkie, odparować resztę wody i ponownie zrumienić mięso.
Duszone udka z kurczaka
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miski.
Duszone udka z kurczaka
Mięso dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.
Duszone udka z kurczaka
Zamarynowane mięso rumienione na rozgrzanym oleju.
Duszone udka z kurczaka
Zrumienione mięso zalane szklanką wody i duszone do miękkości.