SUPERPRZEPIS

Duet jagodowo - truskawkowy z nutą mięty

  • 2
  • agusol
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Duet jagodowo - truskawkowy z nutą mięty Więcej zdjęć (2)

Na ciasteczkowym spodzie dwie warstwy owocowe. Na spodzie warstwa jagodowa i druga warstwa truskawkowa z nutą mięty.

Składniki:

Duet jagodowo - truskawkowy z nutą mięty

 

  • 1 kg truskawek
  • 2 szkl jagód ( ja użyłam mrożonych)
  • 350 ml śmietany 30%
  • kilka listków świeżej mięty
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki - owoce leśne
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 250g herbatników lub kruchych ciasteczek
  • 100g roztopionego masła
  • 100g czekolady roztopionej

Sposób przygotowania:

Duet jagodowo - truskawkowy z nutą mięty
Spód: Herbatniki pokruszyć i wymieszać z masłem oraz czekoladą. Powstałą masą wylepić tortownicę. Wstawić do lodówki.



Warstwa jagodowa: 2 galaretki o smaku owoców leśnych rozpuścić w szklance wody i wystudzić. Jagody rozmrozić, zmiksować razem z jogurtem, dodać tężącą galaretkę i wylać na ciasteczkowy spód, ponownie wstawić do lodówki.



Warstwa truskawkowa:Żelatynę namoczyć w małej ilości wody następnie rozpuścić.Truskawki zmiksować z cukrem, listkami mięty i połączyć z ubitą śmietaną na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę. Wylać na warstwę jagodową.



Schłodzić w lodówce następnie ułożyć na wierzchu truskawki i zalać galaretką truskawkową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.
Duet jagodowo - truskawkowy z nutą mięty
Etap 1