halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Drożdżówki z białym winogronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżówki z białym winogronem możemy piec we wszystkich miesiącach, ponieważ winogrono mamy przez cały rok w sprzedaży.

Drożdżówki  z białym winogronem

Składniki:

Drożdżówki z białym winogronem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z białym winogronem
Winogrono umyć, osuszyć. Masło rozpuścić, ostudzić. Wysypać na stolnicę mąkę, zrobić wgłębienie. Drożdże pokruszyć i zalać letnim mlekiem z dodatkiem łyżki cukru. Gdy drożdże wyrosną wlewamy do mąki i dodajemy jajka, masło płynne, cukier waniliowy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie odchodzić od rąk n Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rwać małe kawałki ciasta, formować placuszka, na środku ułożyć 2-3 winogrona . Następnie uformować bułeczkę. Ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie do wyrośnięcia .Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni około 25 minut..