Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Drożdżowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Drożdżowe ciasto z mleczkiem, super

Drożdżowiec Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowiec

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec
Z 150 g mąki, drożdży i letniego mleka przygotować rozczyn. Gdy podrośnie dodać jajka ubite z cukrem, sól, rodzynki i resztę mąki, przy końcu dodać stopiony tłuszcz. Chwilę wyrabiać. Formę wysmarować tłuszczem, włożyć ciasto, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto zwiększy swą objętość, piec w średnio gorącym piekarniku ok 45 minut.
Drożdżowiec
przygotowywanie ciasta
Drożdżowiec
Upieczone ciasto drożdżowe