msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

jedna z moich ulubionych wersji ciasta drożdżowego to właśnie z truskawkami i rabarbarem.

Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami.

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami.
Mleko wraz z margaryną podgrzałam aż margaryna się rozpuściła.Drożdże roztarłam ręką wraz ze szklanką cukru. Gdy mleko z tłuszczem lekko przestygły (mają być dobrze ciepłe,ale nie gorące) wlałam je wraz z drożdżami do dużej miski z mąką pszenną.Wbiłam jajka i dobrze i długo wyrabiałam ręką ciasto.Ma odchodzić od ręki i widoczne są pęcherzyki powietrza w cieście. Przykryłam ciasto ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie obrałam rabarbar i pokroiłam w kostkę.Truskawki umyłam,osuszyłam i obrałam.Przekrawałam je wzdłuż na pół. W misecze wyłożyłam zimne masło,wsypałam cukier i dosypując mąki krupczatki rozcierałam palcami robiąc kruszonkę. Gdy ciasto wyrosło-podwoiło swoją objętość ponownie je wyrobiłam i podzieliłam na pół. Natłuściłam dwie duże blachy do pieczenia i oprószyłam bułką tartą.Ciasto wyłożyłam na obie blachy.Na wierzchu ułożyłam przygotowany rabarbar i truskawki.Posypałam obficie kruszonką i odstawiłam na ok.15 minut.Piekłam w 175 stopniach przez ok. 40minut.
Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami.
Wyrobić dokładnie i długo drożdżowe ciasto.
Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami.
Na wyrośnięte ciasto wyłożyć przygotowane owoce.
Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami.
Ciasta posypać obficie kruszonką i odstawić na chwilę.
Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami.
Upiec ciasto w 175 stopniach przez ok.40minut.

Tagi:

jajko jajka