SUPERPRZEPIS

Drożdżowe z nadziewanymi śliwkami

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Drożdżowe z nadziewanymi śliwkami Więcej zdjęć (4)

Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe.

Składniki:

Drożdżowe z nadziewanymi śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z nadziewanymi śliwkami
Ciasto: Margarynę rozpuścić i przestudzić, dodać do niej drożdże rozpuszczone w mleku, przesianą mąkę wymieszaną z cukrem i solą oraz 2 jajka i 1 żółtko, wszystko dokładnie wymieszać ja robię to łyżką bo ciasto jest dosyć luźne, ciasto odstawić do wyrośnięcia. Śliwki przeciąć wzdłuż na dwie części i usunąć z nich pestki w miejsce pestek ułożyć sporą porcję nadzienia przygotowanego z rozgniecionego banana utartego z nutellą i mielonymi orzechami. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na natłuszczoną blaszkę wierzch posmarować pozostałym białkiem i ułożyć na nim śliwki delikatnie je wciskając. Ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia, następnie piec około 35 min w temp. do 180 st po upieczeniu i przestudzeniu polać lukrem utartym z cukru pudru, soku z cytryny i kilku kropli wody.
Drożdżowe z nadziewanymi śliwkami
Sliwki bez pestek nadzieć nadzieniem
Drożdżowe z nadziewanymi śliwkami
Przygotowane śliwki ułożyć na wierzchu ciasta
Drożdżowe z nadziewanymi śliwkami
Ciasto po upieczeniu i przestudzeniu polać lukrem