Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżowe słone precelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Takie precelki możemy podać na śniadanie lub kolację. Pulchne i pyszne. Z przepisu wychodzi 16 sztuk.

Drożdżowe słone precelki

Składniki:

Drożdżowe słone precelki

Ciasto:

Dodatkowo:

  • białko do posmarowania precelków
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Drożdżowe słone precelki

Wykonanie ciasta:

Drożdżowe słone precelki
Z podanych składników zagniatamy ciasto.

Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną na gładką masę. Do mąki dodajemy pozostałe składniki oraz roztarte drożdże i zagniatamy mięciutkie ciasto.

Formowanie precli:

Drożdżowe słone precelki
Następnie z ciasta formujemy na stolnicy precle.

Następnie z ciasta odrywamy kawałki ciasta, na posypanej mąką stolnicy toczymy długie wałeczki i formujemy precelki.

Przygotowanie do pieczenia:

Drożdżowe słone precelki
Następnie gotowe precelki przygotowujemy do pieczenia.

Przygotowane precelki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły. Przed pieczeniem smarujemy je białkiem.

Pieczenia:

Drożdżowe słone precelki
Następnie pieczemy precelki do zrumienienia.

Następnie precelki pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.