goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Drożdżowe precelki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Z podanej porcji wychodzą 4 duże blaszki precelków. Zamiast maku do posypania możemy wykorzystać kminek, sezam.

Drożdżowe precelki z makiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe precelki z makiem

 

 

  • do posmarowania:
  • jajko 1 sztuka

 

  • do posypania:
  • mak

Sposób przygotowania:

Drożdżowe precelki z makiem
Przygotowujemy ciasto: z drożdży i cukru przygotowujemy rozczyn. Masło roztapiamy w garnuszku, wlewamy mleko i lekko podgrzewamy. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy rozczyn z drożdży oraz połowę mąki. Całość miksujemy. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy z pozostałą mąką. Z ciasta formujemy niewielkie precelki, układamy na blaszce i smarujemy rozmąconym jajkiem. Wierzch posypujemy makiem. Precelki pieczemy około 10 minut w 190 stopniach.
Drożdżowe precelki z makiem
Masło roztapiamy w garnuszku, wlewamy mleko i lekko podgrzewamy
Drożdżowe precelki z makiem
Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy z pozostałą mąką
Drożdżowe precelki z makiem
Z ciasta formujemy niewielkie precelki, układamy na blaszce