Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

drożdżowe paluchy z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Są idealne na męski wieczór, świetnie pasują do piwa ale i do barszczu Świetnie smakują też z sosem czosnkowym,

drożdżowe paluchy z kminkiem

Składniki:

drożdżowe paluchy z kminkiem

 

  • kg mąki + około szklanki do podsypywania stolnicy,
  • paczka świeżych drożdży,
  • 600ml mleka 3,2%,
  • 1 szklanka oleju lub oliwy,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 żółtka,
  • kminek, zioła prowansalskie i sól morska do przyozdobienia

Sposób przygotowania:

drożdżowe paluchy z kminkiem
Drożdże rozkruszamy,dodajemy trochę mąki, cukier i około pół szklanki ciepłego mleka, mieszamy do rozpuszczenia drożdży i zostawiamy do wyrośnięcia. Do zaczyny dodajemy mąkę, sól, i oliwę i dokładnie wyrabiamy. ciasto ma być gładkie, miękkie i sprężyste zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie odrywamy z ciasta sporą garść i rolujemy formujemy długie wałeczkiPaluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym żółtkiem i posyoujemy kminkiem i solą marską (osoby, które nie lubią kminku mogą posypać suszonymi ziołami). Pieczemy w temperaturze 220 stopni aż do zezłocenia (średnio 10 minut)

Tagi:

zioła