Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Drożdżowe gofry z kremem i malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Puszyste maślane gofry na drożdżach podane z mleczno-jogurtowym kremem i malinami. W sezonie można użyć dowolnych drobnych owoców, zimą trzeba się ratować mrożonymi

Drożdżowe gofry z kremem i malinami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Drożdżowe gofry z kremem i malinami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe gofry z kremem i malinami
Krem: do jogurtu wsypać ksylitol i mleko w proszku, wymieszać dokładnie aby nie było grudek, wstawić do lodówki. Maliny umyć osuszyć (lub jeśli mrożone – rozmrozić na ręczniku papierowym).

Ciasto: do ciepłego mleka dodać ksylitol i pokruszone drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Następnie wbić 2 jajka i wlać roztopione masło. Wymieszać. Na koniec dodać mąkę pszenną i sól, zmiksować na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto wymieszać, nakładać chochelką na rozgrzaną gofrownicę (nie smarowałam jej dodatkowo tłuszczem bo w cieście jest sporo masła).

Upiec na rumiano. Upieczone gofry odparować i lekko wystudzić na kratce. Gotowe gofry polać kremem i posypać malinami
Drożdżowe gofry z kremem i malinami
na krem zmiksować wszystkie skłądniki i wstawić do lodówki
Drożdżowe gofry z kremem i malinami
drożdże i ksylitol rozpuścić w ciepłym mleku, dodać jajka i masło
Drożdżowe gofry z kremem i malinami
wsypać mąkę i szczyptę soli, zmiksować i odstawić w ciepłe miejsce
Drożdżowe gofry z kremem i malinami
ciasto nakładać na rozgrzaną gofrownicę, upiec na rumiano
Drożdżowe gofry z kremem i malinami
gofry odparować i wystudzić

Tagi:

gofry owoce