Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Drożdżowe ciasteczka z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybko znikające ,ale za to smaczne ciasteczka z dżemem

Drożdżowe ciasteczka z dżemem

Składniki:

Drożdżowe ciasteczka z dżemem

 

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru drobnego
  • 100 ml oleju
  • 3 dkg drożdży
  • dodatkowo:
  • gęsty dżem
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasteczka z dżemem
Mąki przesiać do miski ,po środku zrobić dołek i pokruszyć drożdże. Wlać ciepłe mleko ,dodać cukier i odstawić na dziesięć minut. Olej wymieszać z jajkami,cukrem waniliowym i wyrobić z mąką na gładkie ciasto .Potem okryć ściereczką i odstawić na ok. pół godzinki .Ciasto rozwałkować i wykrawać różne kształty ciastek ,które trzeba nadziać dżemem.Piec w 160 stopniach przez 10-15 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka mak