zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Drożdżowe babeczki ostro nadziane

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

kolejna wariacja pysznych drożdżowych babeczek z nadzieniem

Drożdżowe babeczki ostro nadziane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe babeczki ostro nadziane

 

  • Nadzienie :
  • 5 cienkich parówek drobiowych podwędzanych
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 15 koktajlowych pomidorków
  • 3 łyżki prażonej cebulki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 100 g topionego serka
  • sól do smaku
  • pieprz cayenne do smaku
  • chili do smaku
  • Ciasto :
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 300 ml letniego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/4 szk oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Drożdżowe babeczki ostro nadziane
Drożdże razem z cukrem utrzeć do momentu aż będą płynne. Potem wlać mleko, olej, dodać sól i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i wyrobić ciasto, po czym oprószyć je mąką, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie. Parówki pokroić w plasterki, pomidorki na połówki, serek topiony w kostkę ( aby się dobrze kroił włożyć na kilka minut do zamrażarki ) a kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać koperek i przyprawy do smaku ( nadzienie powinno być ostre ) i wymieszać składniki. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, wałkować na nie za gruby placek i wycinać kółka ( u mnie wyszło 20 ) Foremki do babeczek wysmarować olejem, na każde wgłębienie położyć krążki ciasta, na środek porcję farszu i dociskając delikatnie ciasto z farszem wcisnąć we wgłębienie. Zostawić tak przygotowane babeczki do lekkiego podrośnięcia. Gotowe babeczki piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 -180 stopni . Po upieczeniu przestudzić na kratce. Babeczki spożywać jeszcze ciepłe np. z czerwonym barszczem, ale dobrze też smakują zimne.
Drożdżowe babeczki ostro nadziane
Etap 1wyrobić ciasto drozdżowe i zostawić do wyrośnięcia
Drożdżowe babeczki ostro nadziane
Etap 2składniki nadzienia pokroić i doprawićd o smaku
Drożdżowe babeczki ostro nadziane
Etap 3z ciasta wycinac kółka i nadziewać krążki
Drożdżowe babeczki ostro nadziane
babeczki zostawić do wyrośniecia i upiec

Tagi:

ciasto