czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Drożdżowa babka parzona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszna babka, niezwykle delikatna i puszysta zarazem. Smakuje lepiej niż niejedna tradycyjna drożdżówka.

Drożdżowa babka parzona

Składniki:

Drożdżowa babka parzona

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa babka parzona
60 g mąki przesiać i zalać mocno ciepłym mlekiem, szybko dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Do lekko ciepłej masy wkruszyć drożdże i wsypać łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.

Resztę mąki przesiać do miski, dodać zaczyn z drożdży oraz żółtka utarte z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i sok z cytryny. Wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto o kleistej konsystencji.

Przełożyć je do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub do foremki silikonowej, która nie wymaga natłuszczania. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Piec około 40-50 minut w temp. 180 st.

Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.