dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Drożdżak z dżemem i kokosową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pracochłonny placek, jak większość ciast drożdżowych ale jest przepyszny i warty dużego nakładu pracy.

Drożdżak z dżemem i kokosową kruszonką

Składniki:

Drożdżak z dżemem i kokosową kruszonką

Placek:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl cukru
  • 8 dag drożdży
  • 10 dag masła
  • ok 1/2 szkl mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 słoik dżemu (ja użyłam 1/2 słoika wiśniowego i 1/2 słoika brzoskwiniowego)

Kruszonka:

  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 5 dag masła
  • 3/4 szkl mąki
  • 1/3 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Drożdżak z dżemem i kokosową kruszonką

Przygotowanie rozczynu drożdżowego:

Drożdżak z dżemem i kokosową kruszonką
W ciepłym mleku dokładnie rozpuszczamy drożdże.

W niewielkiej ilości ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru i mąki. Odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowanie ciasta:

Drożdżak z dżemem i kokosową kruszonką
Do masy jajecznej dodajemy pozostałe składniki ciasta.

Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło i szczyptę soli.

Wyrabianie ciasta:

Drożdżak z dżemem i kokosową kruszonką
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrabiamy rękoma ciasto, gdy ciasto będzie odstawało od dłoni to przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pieczenie ciasta:

Drożdżak z dżemem i kokosową kruszonką
Przełożony do formy placek posypujemy kruszonką.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i układamy na dnie wysmarowanej tłuszczem formy. Smarujemy dżemem.

Przykrywamy kolejną porcją ciasta i ponownie smarujemy dżemem. Na koniec przykrywamy ostatnim płatem ciasta.

Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy i posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w 180 stopniach ponad 1 godzinę, sprawdzając stopień upieczenia drewnianym patyczkiem.
Smacznego