czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Drobiowe kieszonki z suszonym nadzieniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Grzyby nadają roladkom niezwykłego aromatu zaś śliwki słodkiej nuty. Wino wspaniale łączy się z tymi smakami, dzięki czemu roladki stają się bardziej eleganckim daniem i pasują również na świąteczny obiad.

Drobiowe kieszonki z suszonym nadzieniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drobiowe kieszonki z suszonym nadzieniem

 

Sposób przygotowania:

Drobiowe kieszonki z suszonym nadzieniem
Mięso umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Naciąć wzdłuż tak, by powstały kieszonki. Suszone grzyby, pomidory oraz śliwki zalać winem, dusić około 10 minut na małym ogniu. Odsączyć (nie wylewać pozostałego wina, będzie potrzebne do sosu!) i przestudzić. Następnie pokroić w kosteczkę, doprawić do smaku odrobiną pieprzu, soli i bazylii. Masą nadziewać mięso, spiąć wykałaczką. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć mięso. Piec około 30 minut w temp. 180st. Powstały podczas pieczenia sos wlać do garnuszka, dodać wino pozostałe od duszenia grzybów, oraz pozostały farsz i śmietankę. Zagotować, dodać rozrobioną w trosze wody mąkę, mieszać, aż sos zgęstnieje. Sosem polać mięso.
Drobiowe kieszonki z suszonym nadzieniem
Mięso naciąć wzdłuż tworząć kieszonki, nadziać