Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

SUPERPRZEPIS

Deser z kaszą i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Deser z migdałowej kaszy manny, karmelizowanych truskawek, skropionych likierem herbatników i kakaowej bitej śmietany.

Deser z kaszą i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z kaszą i truskawkami

 

  • 2 szklanki mleka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 16 g cukru migdałowego
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 10 dużych truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 8 herbatników biszkoptowych
  • 8 łyżek likieru kawowego Sheridan`s
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżki ciemnego kakao

Sposób przygotowania:

Deser z kaszą i truskawkami
Mleko zagotować z cukrem waniliowym i cukrem migdałowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Kaszę przestudzić. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w dużą kostkę. Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Podgrzewać tak długo, aż cukier się roztopi i zacznie zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wrzucić truskawki. Smażyć, co chwilę delikatnie mieszając, aż karmel się rozpuści, a połowa płynu odparuje. Truskawki przestudzić. Na dno 4 wysokich szklanek rozkruszyć po jednym herbatniku, polać je po jednej łyżce likieru. Na herbatniki rozłożyć połowę truskawek, na to połowę kaszy manny. Warstwy powtórzyć: herbatniki, likier, truskawki, kasza. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i kakao. Bitą śmietanę rozłożyć na każdej porcji deseru.
Deser z kaszą i truskawkami
Kasza manna ugotowana na mleku z cukrem waniliowym i cukrem migdałowym.
Deser z kaszą i truskawkami
Cukier karmelizowany na suchej rozgrzanej patelni.
Deser z kaszą i truskawkami
Pokrojone kostkę truskawki wrzucone do karmelu i usmażone.
Deser z kaszą i truskawkami
Herbatniki rozkruszone na dno szklanek i polane likierem.