jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Deser sułtański

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ten słodki deser szczególnie dla tych, którzy lubią chałwę doskonale nadaje się każdą okazję.

Deser sułtański Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Deser sułtański

 

  • 2 łyżki rodzynków namoczonych w rumie
  • 2 duże bezy
  • 4 łyżki skruszonej chałwy z migdałami
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1/2 litra mleka 3,2%
  • szklanka śmietanki 36%
  • 1 łyżka rumu
  • 5 dag gorzkiej czekolady

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Deser sułtański
Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Chłodzimy mieszając co jakiś czas, by nie zrobił się kożuch. Ubijamy śmietankę kremową na sztywno. Miksujemy zimny budyń przez kilka minut. Do budyniu dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy łącząc składniki. Otrzymamy puszysty delikatny krem. Do kieliszków wkładamy na przemiennie z kremem, rodzynki, skruszoną chałwę, skruszoną bezę. Górę polewamy stopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem rumu. Jeśli deser jest przeznaczony dla dzieci rodzynki namoczone w rumie zastępujemy zwykłymi, a polewę z rumem zastępujemy polewą przygotowaną ze stopionej czekolady z łyżką mleka.
Deser sułtański.
Gotujemy budyń waniliowy, chłodzimy go po czym miksujemy.
Deser sułtański.
Ubijamy śmietankę na sztywno z następnie łączymy z budyniem