Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Deser malinowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Malonowy deser idealny na letnie, upalne dni

Deser malinowy

Składniki:

Deser malinowy

 

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 250g malin
  • 1 łyżka cukru żelującego
  • 2 łyżki cukru waniliowego- takiego z prawdziwej wanilii
  • Posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:

Deser malinowy
Z mleka odlać pół szklanki, resztę wlać do rondelka, dsypać
cukier i zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budyń i wlać do
gotującego mleka, zdjąć z ognia i mieszać aż powstanie gładki budyń. Ostudzić.


150g malin po rozgnieceniu widelcem, zasypać cukrem waniliowym i
cukrem żelującym. Odstawić na godzinę. Następnie zagotować i ostudzić.


Śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodać ostudzone maliny i
wymieszać łyżką.

Do pucharków nakładać budyń, wsypać resztę świeżych malin
(zostawić kilka do dekoracji). Potem na maliny wyłożyć bitą śmietanę z
malinami. Posypać wszystko posypką czekoladową i udekorować malinami.

Z podanych składników wyjdą 4 duże porcje, lub 6 małych

Deser należy przed podaniem trzymać w lodówce

Tagi:

beza bezy