aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Deser galaretkowy z masą budyniową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Na małe słodkie co nieco polecam szybki do przygotowania deser. Możemy delektować się w nim zimną galaretką w towarzystwie aksamitnego kremu budyniowego, a całość przykryta lekką chmurką z bitej śmietany.

Deser galaretkowy z masą budyniową Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Deser galaretkowy z masą budyniową

 

  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 budyń śmietankowy
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:

Deser galaretkowy z masą budyniową
Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku i rozlewamy do czterech pucharków lub miseczek do deserów. Wstawiamy do lodówki do stężenia. W rondelku zagotowujemy 200 ml mleka, w pozostałych 50 ml rozpuszczamy budyń (z cukrem).

Wlewamy na mleko energicznie mieszając i gotujemy na wolnym ogniu przez chwilę. Zostawiamy do przestygnięcia, następnie dodajemy masło i ucieramy na puszysty krem. Wykładamy go na stężałe galaretki i ponownie wstawiamy do lodówki.

W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wykładamy na wierzchu deseru tworząc różne wzorki.

Na sam koniec całość posypujemy kakao i desery są już gotowe do podania.  
Deser galaretkowy z masą budyniową
Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku i rozlewamy do 4 miseczek.
Deser galaretkowy z masą budyniową
Budyń przygotowujemy w 250 ml mleka, przestygnięty ucieramy z masłem.
Deser galaretkowy z masą budyniową
Na galaretkę wykładamy krem budyniowy i wstawiamy miseczki do lodówki.
Deser galaretkowy z masą budyniową
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Deser galaretkowy z masą budyniową
Za pomocą rękawa cukierniczego desery ozdabiamy bitą śmietaną i posypujemy kakao.

Tagi:

dynia