Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Delikatna polędwica wołowa w cieście

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, podzielić na 4 porcje. Kawałki mięsa lekko

Delikatna polędwica wołowa w cieście

Składniki:

Delikatna polędwica wołowa w cieście

 

  • 60 dag polędwicy wołowej (lub zrazówki)
  • 3 jaja
  • szklanka mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżka śmietanki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka otartego majeranku
  • szklanka oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Delikatna polędwica wołowa w cieście
Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, podzielić na 4 porcje. Kawałki mięsa lekko rozbić tłuczkiem. Czosnek obrać ze skórki i rozetrzeć z solą, pieprzem i majerankiem. Do rondla wlać mleko, śmietanę, dodać żółtka, dokładnie wszystko roztrzepać - stale ubijając - dodawać stopniowo mąkę, roztarty z przyprawami czosnek. Ubić na sztywno pianę z białek i dodać do rondla, delikatnie wymieszać. Na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej. Każdy płat mięsa zanurzyć w cieście i usmażyć z obu stron na rumiano.