PannaAmatorka

PannaAmatorka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Dakłas

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto bezowe. Idealnie nadaje się na świąteczne okazje jak również na zwykłe niedzielne popołudnie :)

Dakłas

Składniki:

Dakłas

 

  • Beza: (składniki na JEDNĄ bezę)
  • 6 białek
  • 30 g cukru trzcinowego brązowego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli
  • 10 suszonych daktyli

 

 

 

  • Krem:
  • 1 puszka krówki (masy kajmakowej)
  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 500 g (2 opakowania) serka mascarpone
  • 1/2 opakowania suszonych fig
  • 10 suszonych daktyli
  • 1 szklanka orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Dakłas
KREM:



W misce mieszamy na jednolitą masę krówkę i mascarpone. Dodajemy pokrojone figi, daktyle i orzechy włoskie.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Można dodać śmietan-fix lub 2 łyżeczki żelatyny (wcześniej namoczonej i rozpuszczonej w wodzie)

Do masy serowo- krówkowej dodajemy po łyżce bitą śmietanę i bardzo delikatnie mieszamy.

Jeżeli nie będziemy wystarczająco delikatni to masa wyjdzie zbyt rzadka i będzie się wylewać podczas krojenia ciasta.



BEZA: Białko ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli i ocet winny, po łyżce dodajemy cukier. Gdy masa będzie już miała "połysk" dodajemy pokrojone daktyle i delikatnie mieszamy. Pieczemy na blaszce wyłożonej natłuszczonym pergaminem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę pieczenia do 140'C i pieczemy jeszcze przez 90 minut.W ten sposób upieczoną bezę zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia, najlepiej całą noc. Takie bezy musimy upiec dwie. Ja jedną bezę rozsmarowuję na blaszce gładko, natomiast drugą robię łyżką "górki i dołki". Kładę ją potem na wierzch i posypuję cukrem pudrem i kakao. Nie polecam pieczenia obu bez jednocześnie. Próbowałam i niestety beza nie wysycha do końca, "ciągnie się" i mięknie od kremu. Dla najlepszego efektu warto upiec bezy dzień wcześniej- jedną rano a drugą wieczorem ;)