Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Domowe pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Przygotowanie domowych pierniczków to gratka dla dzieci. Wycinanie z ciasta różnych kształtów, a później dekorowanie już upieczonych to dla nich świetna zabawa.

Domowe pierniczki

Składniki:

Domowe pierniczki

 

  • 4,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 czubate łyżki przyprawy do pierników
  • 200 g płynnego miodu
  • 4 jajka
  • 125 g miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Domowe pierniczki

Etap 1

Domowe pierniczki
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 2

Domowe pierniczki
Miód masło i jajka dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać miód, masło i jajka.

Etap 3

Domowe pierniczki
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.

Zagnieść gładkie ciasto, włożyć do woreczka i odłożyć na ok. 1 godzinę do lodówki.

Etap 4

Domowe pierniczki
Dowolne kształty wycinane z cienko rozwałkowanego ciasta.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Za pomocą foremek wycinać różne kształty.

Etap 5

Domowe pierniczki

Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Etap 6

Domowe pierniczki

Pierniczki piec w 180 stopniach przez ok. 10 minut. Upieczone pierniczki dobrze ostudzić, przełożyć do woreczka, zamknąć, odłożyć na ok. 2-3 tygodnie. Jak pierniczki zmiękną, dowolnie je udekorować.