czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Domowe kajzerki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne domowe bułeczki idealne na drugie śniadanie, identyczne jak te kupione w piekarni, jednak o wiele zdrowsze!

Domowe kajzerki z makiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowe kajzerki z makiem

 

Sposób przygotowania:

Domowe kajzerki z makiem
Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odstawić, by drożdże całkowicie się rozpuściły. Mąkę przesiać, dodać sól, zaczyn z drożdży, stopione przestudzone masło oraz jajko. Zagnieść gładkie ciasto i wyrabiać przez 5 minut. Odstawić ciasto na 10 minut po czym wyrabiać jeszcze kolejne 5 minut. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto Ponownie zagnieść, odrywać małe porcje ciasta i formować malutkie bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko rozkłóconym białkiem, posypać makiem i bardzo ostrym nożem naciąć kajzerki. Odstawić na kolejne 45 minut. Piec około 15-17 minut w temp. 225st. Ostudzić na kratce.
Domowe kajzerki z makiem
Zagnieśc ciasto ściśle wedlug przepisu .
Domowe kajzerki z makiem
Odrywac porcje ciasta i formować bułeczki
Domowe kajzerki z makiem
posmarować lekko rozkłóconym białkiem, posypać makiem