aqua65

aqua65

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 331]

domowe jagodzianki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

moje ulubione domowe jagodzianki

domowe jagodzianki

Składniki:

domowe jagodzianki

 

Sposób przygotowania:

domowe jagodzianki
Drożdże z 2 łyżkami cukru rozrobić w 1/2 szklanki ciepłego mleka, wlać do miski z mąką i odstawić na 15 minut. Wbić 6 jajek, dodać rozpuszczone masło, 2łyżeczki cukru i aromat waniliowy. Ciasto wyrabiać ok 20 minut dolewając ciepłe mleko. Odstawić do wyrośnięcia. Potem wyrobić na stolnicy posypanej mąką. Odcinać cząstki, rozciągać , a na środek każdego kawałka nakładać łyżeczkę jagód z cukrem. Zlepić i uformować jagodzianki. Kłaść na blasze na papierze , posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 15 minut w temp. 190 C.