slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Domowa wędlina z piersi kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna wędlinka domowa. Jest nisko kaloryczna i super smakuje na kanapkach.

Domowa wędlina z piersi kurczaka

Składniki:

Domowa wędlina z piersi kurczaka

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa

Sposób przygotowania:

Domowa wędlina z piersi kurczaka
Mięso myjemy i osuszamy. Wycinamy błonki. Pierś z kurczaka posypujemy przyprawą i wcieramy ją w mięso. Odstawiamy mięso do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie przekładamy pierś z kurczaka na małą blaszkę wyłożoną folią aluminiową (nie zawijamy w nią mięsa). Wkładamy do nagrzanego piekarnika w pieczemy przez 45 minut w temp.200 stopni.

Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i studzimy. Kroimy dopiero zimne, w przeciwnym razie nadkrojona wędlina zrobi się sucha w środku.