marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Domowa tarta z ananasem i galaretką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Składniki na ciasto kruche wsypać na stolnicę,zmieszać,zagnieść, schłodzić,rozwałkować.Piec na blasze,ostudzić,dać kawałki owoców,zalać gala

Domowa tarta z ananasem i galaretką.

Składniki:

Domowa tarta z ananasem i galaretką.

 

  • 4 jajka,
  • 200 g.masła,
  • po 1 łyżeczce mąki i cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 1 świeży ananas,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • wiórki kokosowe,
  • szczypta kardamonu,
  • 400 ml.wody.

Sposób przygotowania:

Domowa tarta z ananasem i galaretką.
Miękkie masło utrzeć z cukrem,dodać kolejno cukier waniliowy,jajka i znów ucierać,dodać kardamon.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,całość dobrze wymieszać i przełożyć do płaskiej formy do pieczenia tartej.Ananasa oczyścić,obrać ze skorupy,opłukać w bieżącej wodzie i pokroić na kawałki,usuwając korzeń środkowy,a pokrojone kawałki ułożyć na wierzchu ciasta.Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec ok.40 min. w temp. 180 st.C.Galaretkę przyrządzić wg przepisu na odwrocie i zalać lekko krzepnącą kawałki ananasa na cieście mocno wystudzonym.Wstawić do lodówki,aby się dobrze zsiadła.Po niespełna godzinie wyjąć i posypać deser wiórkami kokosowymi.

Tagi:

jajko jajka tarta