Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Domowa mielonka z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ostatnio zasmakowałam w domowych wędlinach i przygotowuję je praktycznie jedna za drugą, gdyż tak szybko znikają :-)

Domowa mielonka z dodatkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa mielonka z dodatkami

 

  • 60 dag mięsa mielonego z indyka
  • 2 parówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki przyprawy Natura Smak lub innej ulubionej do wędlin
  • 1/2 łyżeczki soli peklowej

Sposób przygotowania:

Domowa mielonka z dodatkami
Do mięsa mielonego dodać żelatynę, sól oraz przyprawę i wszystko dobrze wyrobić ręką. Do małego szynkowara wyłożyć połowę masy mięsnej, na to ułożyć wzdłuż dwie cienkie parówki bez osłonek, a na to resztę masy mięsnej. Szynkowar zamknąć i odstawić do lodówki na 24 h. Po tym czasie w garnku włożyć ściereczkę,włożyć szynkowar i zalać wodą do ok. 1cm poniżej brzegów szynkowara. Parzyć 60 min, tak aby temp. mięsa była 90 st. Następne po wystudzeniu szynkowar ponownie włożyć do lodówki na 24h. Po tym czasie wędlinę można wyjąć z szynkowara i podawać.
Domowa mielonka z dodatkami
Mięso mielone wyrobić ręką z przyprawami.
Domowa mielonka z dodatkami
Na połowie mięsa w szynkowarze ułożyć parówki.
Domowa mielonka z dodatkami
Parówki przykryć pozostałą masą mięsną.
Domowa mielonka z dodatkami
Szynkowar zamknąć i pozostawić w nim mięso na 24h do zamarynowania.