Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Domowy sękacz z nutą pomarańczy i orzechów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uwielbiam tradycyjnego sękacza, lecz w domowych warunkach jest trudny do przyrządzenia. Oto domowa wariacja na temat sękacza.

Domowy sękacz z nutą pomarańczy i orzechów Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowy sękacz z nutą pomarańczy i orzechów

 

  • 25 dag masła
  • szklanka cukru z wanilią u mnie domowy
  • 6 jajek
  • 2 łyżki serka mascarpone lub słodkiej śmietanki
  • kieliszek orzechowej Soplicy lub rumu, amaretto albo innego aromatycznego alkoholu
  • 70 dag płatków migdałowych
  • 3/4 szklanki krupczatki
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • tłuszcz do formy
  • skórka ze świeżej pomarańczy lub cytryny

Sposób przygotowania:

Domowy sękacz z nutą pomarańczy i orzechów
Masło ucieramy z cukrem i mascarpone na gładką masę. Stale ucierając, dodajemy, stopniowo po jednym żółtku, wlewamy alkohol, wsypujemy migdały, skórkę i obie mąki. Ze schłodzonych białek z solą ubijamy sztywną pianę. Pianę delikatne mieszamy z masą maślaną. Nasmarowujemy formę na babkę. Na spód wykładamy 2 - 3 łyżki ciasta. Pieczemy około 5 - 7 minut w 200 stopniach C. Gdy ciasto lekko się zarumieni wykładamy kolejną warstwę i znów pieczemy i tak do wykończenia ciasta. Ciasto wyjmujemy delikatne z formy i obsypujemy pudrem, polewamy lukrem lub czekoladą.
Domowy sękacz z nutą pomarańczy i orzechów
Domowy sękacz z nutą pomarańczy i orzechów