misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Domowy dżem morelowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny, aromatyczny o słonecznej barwie dżem morelowy. Doskonały nie tylko na kanapki, ale i do przełożenia ciasteczek.

Domowy dżem morelowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Domowy dżem morelowy

 

  • 5 kg dojrzałych moreli
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Domowy dżem morelowy
Morele dokładnie myjemy, osuszamy, pozbawiamy pestek. Tak przygotowane owoce kroimy na mniejsze kawałki (dzięki temu szybciej zaczną się rozpadać podczas gotowania) przekładamy go garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę.

Po tym czasie garnek stawiamy na małym gazie. Cały czas mieszamy, aż zawartość garnka się zagotuje. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa owocowa zacznie gęstnieć. Wówczas za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka na gładką masę i dodajemy do niej cukier. Dokładnie mieszamy.

Gotujemy przez kilka minut, aż dżem ponownie zacznie gęstnieć. Gorący dżem przekładamy do czystych słoiczków, od razu zakręcamy i pasteryzujemy przez 7 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie odwracamy słoiczki do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.

Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Domowy dżem morelowy
Morele myjemy osuszamy i pozbawiamy pestek
Domowy dżem morelowy
Pozbawione pestek owoce kroimy na mniejsze kawałki
Domowy dżem morelowy
Zawartość garnka gotujemy aż masa zacznie gęstnieć
Domowy dżem morelowy
Do dżemu dodajemy cukier i mieszamy aż dżem ponownie zgęstnieje
Domowy dżem morelowy
Słoiczki po pasteryzacji stawiamy do góry dnem.