Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Gulasz z pieczarkami i ogórkiem kiszonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i ogórkami.

Gulasz z pieczarkami i ogórkiem kiszonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z pieczarkami i ogórkiem kiszonym

 

  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 40 dkg mięsa wieprzowego (szynki lub gulaszu)
  • kilka pieczarek
  • 3 ogórki kiszone
  • kilka łyżek śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka musztardy
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Gulasz z pieczarkami i ogórkiem kiszonym
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Mięso umyć i pokroić w kostkę. Połowę cebuli wraz z mięsem przesmażyć na oleju. Drugą połowę zrumienić na maśle razem z obranymi, pokrojonymi w kawałki pieczarkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy mięso się zrumieni dodać do niego pieczarki. Podlać gulasz wodą. Ogórki kiszone pokroić w półplasterki i dodać do mięsa. Śmietanę rozrobić z mąką i wodą, gdy mięso jest prawie miękkie, to zagęsić sos. Dodac do smaku musztardę oraz przyprawic do smaku. Na koniec dodać łyżkę posiekanej natki pietruszki. Podawać z ziemniakami, kaszami, ryżem lub kluskami śląskimi.
Gulasz z pieczarkami i ogórkiem kiszonym
Sos zagęszczamy smietaną i mąką oraz dodajemy natkę.
Gulasz z pieczarkami i ogórkiem kiszonym
Do sosu dodajemy pokrojone w polplasterki ogorki.
Gulasz z pieczarkami i ogórkiem kiszonym
Pokrojone pieczarki i cebulke przesmazamy na masle.
Gulasz z pieczarkami i ogórkiem kiszonym
Mięso wieprzowe rumienimy na oleju wraz z cebula.