szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

gulasz z pieczarkami i ogórkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

gulasz wieprzowy świetnym dodatkiem do placków ziemniaczanych.

gulasz z pieczarkami i ogórkami

Składniki:

gulasz z pieczarkami i ogórkami

 

  • 600 gram łopatki wieprzowej
  • 200 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu
  • 4 łyżki oleju
  • 2/3 szklanki kremówki
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1.5 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki siekanej natki
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • tymianek

Sposób przygotowania:

gulasz z pieczarkami i ogórkami
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso około 10 minut. Oprószyć solą i pieprzem i zdjąć z patelni. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki, cebulę obrać i posiekać, usmażyć na oleju. Oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i papryką oraz mąką. Wymieszać z bulionem, śmietana i musztardą. Gotować mieszając 5 minut. Ogórki pokroić w słupki, dodać do sosu wraz z mięsem. Zagotować. Gulasz doskonały z plackami ziemniaczanymi.