dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Gulasz z pomidorami i tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gulasz mięsny w sosie pomidorowo-tymiankowym.

Gulasz z pomidorami i tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z pomidorami i tymiankiem

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg pomidorów
  • 2 - 3 cebule
  • pół pęczka świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyż mąki
  • 1/2 l bulionu
  • 1 szkl wina
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Gulasz z pomidorami i tymiankiem
Mięso kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Przesmażamy mięso na rozgrzanym tłuszczu. Na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę. Całość przekładamy do garnka. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mąkę i chwilę podgrzewamy. Zalewamy bulionem i winem. Gotujemy do miękkości ok 2 godziny. Pół godziny przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w cząstki i obrane ze skórki pomidory oraz posiekany tymianek. Doprawiamy do smaku. Dusimy co jakiś czas mieszając. Smacznego.
Gulasz z pomidorami i tymiankiem
Mięso kroimy w kostkę, a cebulę siekamy.
Gulasz z pomidorami i tymiankiem
Przesmażone mięso wraz z cebulą przekładamy do garnka.
Gulasz z pomidorami i tymiankiem
Z pomidorów ściągamy skórkę i kroimy w cząstki.
Gulasz z pomidorami i tymiankiem
Pod koniec gotowania dodajemy pomidory i tymianek.