peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Potrawka z indyka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szybki, smaczny i pożywny gulasz z indyka i warzyw - dobry na co dzień i od święta. Podawać z kaszą lub makaronem.

Potrawka z indyka

Składniki:

Potrawka z indyka

 

  • 250 g piersi indyka
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 zielona papryka
  • sól
  • pieprz
  • czosnek staropolski
  • kmin rzymski
  • 1 łyżka sosu do zup i sosów lub sojowego
  • 3-4 łyżki oleju roślinny do smażenia
  • ½ szklanki wody

Sposób przygotowania:

Potrawka z indyka
Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej (duże oczka). Mięso myjemy i drobno kroimy (kawałki ok 1x1 cm).

Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy posiekane mięso, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy aż mięso zrobi się jasne. Dodajemy paprykę, podlewamy ok ½ szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok 5 min. Dodajemy startą marchew i pietruszkę, przyprawiamy czosnkiem i kminem rzymskim – mieszamy i dusimy jeszcze przez około 15 minut.

Podajemy z makaronem lub kaszą.