Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Gulasz wołowy, czekoladowy ala mexicana !

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne połączenie czekoladowej marynaty, mięsnych kuleczek, pomidorów oraz mieszanki meksykańskiej Hortex sprawiło, iż goście zaproszeni do degustacji mojego nowego dania rozpłynęli się w obłokach.

Gulasz wołowy, czekoladowy ala mexicana ! Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz wołowy, czekoladowy ala mexicana !

 

  • Do marynaty:
  • 200ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 3 łyżki miodu,
  • tabliczka gorzkiej czekolady Alpen Gold (90g)

 

  • Pozostałe składniki:
  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 400g pomidorów w puszce, krojonych,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku,
  • 2 zielone chilli bez pestek,
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy, czekoladowy ala mexicana !
Z mięsa uformować kuleczki dowolnej wielkości, jeśli planujemy kolację na 4 osoby jak w moim przypadku, dobrze jest przygotować parzystą liczbę kuleczek do łatwego podziału (mnie wyszło 24 szt). Składniki marynaty zagotować i zredukować objętość sosu o 1/3. Marynatę lekko przestudzić, ale nie za mocno by sos za bardzo nie zgęstniał. Wymieszać z kuleczkami i przełożyć do szczelnego naczynia lub woreczka a po całkowitym wystygnięciu pozostawić w lodówce na noc. Następnego dnia wrzucić kuleczki na rozgrzany olej i obsmażyć ze wszystkich stron. Czekolada spowoduje, ze kuleczki zaczną ładnie ciemnieć przysmażone na tłuszczu. Dodać puszkę pomidorów i posiekaną chilli. Następnie dodać wszystkie przyprawy i zagotować gulasz. Kolejno zmniejszyć ogień pod potrawą, dodać mieszankę meksykańską Hortex, doprawić solą i pieprzem i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Czas przygotowania ok 45min. Podawać z ryżem. Można też dodać mniej lub więcej chilli w zależności od preferencji ostrości. Gulasz jest pyszny i smakuje nawet tym, którzy nie wierzą w połączenie słodkiego i słonego. Gorąco polecam!
Gulasz wołowy, czekoladowy ala mexicana !
Mięso marynowało się przez noc w sosie z gorzkiej czekolady, czerwonego wina z dodatkiem miodu.
Gulasz wołowy, czekoladowy ala mexicana !
Do podsmażonych kuleczek dodajemy opakowanie krojonych pomidorów z puszki oraz posiekaną chilli.
Gulasz wołowy, czekoladowy ala mexicana !
Idealne połączenie mieszanki Hortex i mięsnych kuleczek czekoladowych, wprawiło jedzących gulasz w zachwyt.