czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Gulasz wieprzowy z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gulasz to świetne rozwiązanie na jesienne chłody...

Gulasz wieprzowy z kurkami

Składniki:

Gulasz wieprzowy z kurkami

 

  • 60 dag szynki wieprzowej bez kości,
  • cebula,
  • 30 dag kurek,
  • mały por,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 papryczki chilli,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka kminku,
  • olej,
  • łyżeczka curry,
  • łyżka mąki,
  • 250ml śmietany 18%.

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z kurkami
Mięso umyć, pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na odrobine oleju. Dodać mięso. Doprawić solą, kminkiem i curry. Podlać wodą tak, by całe mięso było przykryte i dusić na małym ogniu ok. 40 min. Następnie dodać oczyszczony i pokrojony w talarki por, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną papryczkę oraz oczyszczone grzyby. Dusić ok. 20 min. Na koniec gulasz zagęścić mąką zmieszaną ze śmietaną. Doprawić do smaku.