mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Gulasz jagnięcy z ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne danie. Długo decydowałam się na wypróbowanie przepisu,ale na prawdę warto. Polecam

Gulasz jagnięcy z ciecierzycą

Składniki:

Gulasz jagnięcy z ciecierzycą

 

  • 200g wiejskiej kiełbasy (najlepiej swojskiej)
  • 6 łyżek oleju
  • 2 duże cebule
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 850g mięsa z udźca jagnięcego
  • 1 i 1/4 szkl wody
  • 1/2 szkl czerwonego wina (ja używam czerwonego półsłodkiego Carlo Rossi)
  • 2 łyżki octu
  • 800g pomidorów z puszki
  • 3 łyżki suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 800g ciecierzycy z puszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz jagnięcy z ciecierzycą
PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW: Wiejską kiełbasę pokroić w półkrążki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w krążki. Czosnek obrać, umyć i zmiażdżyć. Mięso z udźca pokroić na 5-centymetrowe kawałki.
PRZYGOTOWANIE POTRAWY: Nagrzać piekarnik do 160stopni. W dużym żaroodpornym naczyniu na średnim ogniu rozgrzać 4 łyżki oleju. Zmniejszyć ogień, wrzucić kiełbaski i smażyć około minuty, wyjąć z naczynia. Wrzucić cebulę, smażyć 2 minuty, dodać czosnek, smażyć kolejne 3 minuty, aż cebula będzie miękka. Przełożyć z naczynia i odstawić. Rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy. Dodać mięso, obsmażyć je z każdej strony na brązowo. Do mięsa dodać kiełbaskę,cebulę z czosnkiem, wlać wodę, wino i ocet. Dodać pomidory z puszki razem z sokiem. Przyprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać. Zmniejszyć ogień, dodać tymianek, paprykę w proszku i liście laurowe. Przykryć. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 40 minut, aż jagnięcina będzie miękka. Ciecierzycę odsączyć na durszlaku. Gdy potrawa się upiecze wyjąć z piekarnika, dodać ciecierzycę, nie przykrywać. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 10 minut aż wyparuje większość płynu a pozostanie gęsty sos. Doprawić na swój smak i podawać.