edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Co wrzucić na grilla?

Grillowany kurczak rozmarynowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Aromatyczne, kruche, pyszne grillowane piersi kurczaka. Wspaniale smakują z sałątką z grillowanej cukinii i fety.

Grillowany kurczak rozmarynowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowany kurczak rozmarynowy

 

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • czosnek granulowany
  • czerwona słodka papryka
  • tymianek
  • oregano
  • rozmaryn świeży i suszony

 

Sposób przygotowania:

Grillowany kurczak rozmarynowy
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, umieścić w naczyniu, w którym będzie marynowane. Polać olejem, wg gustu oprószyć solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Dokładnie wymieszać, aby przyprawy równomiernie pokryły mięso. Naczynie zafoliować, lub przykryć (ja robiłam w pojemniku próżniowym) i odstawić do lodówki na kilka godzin. Piec z obu stron na grillu lub patelni grillowej spryskanej olejem. Po upieczeniu odstawić na chwilkę, żeby odpoczęło, a następnie pokroić ukośnie w plastry. Podawać z ulubioną sałatką, dipami i grzankami czosnkowymi. W przypadku pieczenia na grillu węglowym proponuję użyć tacki aluminiowej.
Grillowany kurczak rozmarynowy
Umyte i osuszone piersi polać olejem i oprószyć przyprawami.
Grillowany kurczak rozmarynowy
Dokładnie wymieszać aby mięso dokładnie pokryło się marynatą.
Grillowany kurczak rozmarynowy
Zamarynowane mięso położyć na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej.
Grillowany kurczak rozmarynowy
Upiec z obu stron na rumiano i odstawić aby chwilkę odpoczęło.