Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kiełbaski z bruschettą z żółtymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Idealna propozycja na letnią, lekką kolację. Białe cienkie kiełbaski grillowane podane z pyszną, żółtą salsą z rewelacyjnych sierpniowych pomidorów.

Kiełbaski z bruschettą z żółtymi pomidorami

Składniki:

Kiełbaski z bruschettą z żółtymi pomidorami

 

  • Opakowanie białych kiełbasek
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 2/3 szklanki piwa
  • 8 kromek wiejskiego chleba
  • 4 duże żółte pomidory
  • 6 listków bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra Virginie
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku + 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kiełbaski z bruschettą z żółtymi pomidorami
Z miodu, musztardy i piwa przygotowujemy marynatę. Kiełbaski nacinamy delikatnie i marynujemy przynajmniej 30 minut w marynacie musztardowo-miodowej. Pomidory sparzamy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne kroimy w kostkę. Bazylię siekamy dodajemy do pomidorów. 2 ząbki czosnku siekamy w drobniutką kosteczkę, dodajemy do pomidorów. Pomidory solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy łyżkę oliwy i łyżeczkę octu, starannie wszystko mieszamy. Grill rozgrzewamy i grillujemy kiełbaski po 3-5 minut z każdej strony. Grillujemy również kromki chleba. Z grillowany chleb smarujemy przepołowionym ząbkiem czosnku i nakładamy na niego porcję salsy pomidorowej. Kiedy kiełbaski będą miały ładny brązowy kolor ściągamy je na talerz i podajemy razem z bruschettą pomidorową