mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Greckie gołąbki w liściach winogrona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Gołąbki które robi się z młodych liści winogrona. Wtedy są najlepsze. Można je zapiekać w sosie pomidorowym.

Greckie gołąbki w liściach winogrona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Greckie gołąbki w liściach winogrona

 

  • 500 g mielone od szynki

 

 

 

  • 1 bułka czerstwa

 

 

 

  • 1 łyżeczka

 

  • 1 cebula

 

 

 

  • 3 gałązki koperku

 

  • olej

 

 

Sposób przygotowania:

Greckie gołąbki w liściach winogrona
Ryż zalewam szklanką wody i gotuję do momentu aż wchłonie wodę. Garnek wstawiam pod koc na 45 minut aż ryz dojdzie. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję bułkę namoczoną w mleku, jajko, koperek pokrojony, czosnek sprasowany, cebulkę drobno pokrojoną, sól, pieprz, majeranek, i wystudzony ryż. Całość wyrabiam ręką. Liście winogrona sparzam wrzątkiem i blanszuję w zimnej wodzie. Na każdy liść nakładam farsz mięsny, zwijam i układam w brytfannie. Na jej dno wylewam olej i dusze około 40 minut na wolnym ogniu, podlewając zimną wodą. Można dolać przecier pomidorowy.
Greckie gołąbki w liściach winogrona
bułka namoczona w mleku na sitku do odsączenia
Greckie gołąbki w liściach winogrona
mięso mielone bułka namoczona koper jajo przyprawy
Greckie gołąbki w liściach winogrona
farsz mięsno ryzowy wyłożony na liściach sparzonych
Greckie gołąbki w liściach winogrona
gołąbki zwinięte w rulon przed duszeniem