Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Grzyby duszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Grzyby duszone to smakowite danie do zrobienia nie tylko w sezonie ale i po za nim.

Grzyby duszone

Składniki:

Grzyby duszone

 

  • 1 litrowy słoik duszonych grzybów ( lub odpowiednio tyle samo grzybów
  • obgotowanych mrożonych )
  • 4 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawa typu Jarzynka , Vegeta lub Ziarenka Smaku
  • pieprz mielony
  • 4 łyżki usiekanego koperku

 

Sposób przygotowania:

Grzyby duszone
Cebule obrać i drobno usiekać . Zeszklić na tłuszczu . dodać duszone grzyby , koperek . Dusić ok. 30 minut. Doprawić przyprawami . Zagęścić mąką . Wlać śmietanę . Podawać z ziemniakami , kluseczkami , makaronem lub chlebem .

( Grzyby duszone : Maślaki , podgrzybki lub inne grzyby oczyścić , umyć , pokroić . zalać wodą i obgotować . Zlać wodę i zalać grzyby ponownie . Gotować ok. 40 minut. Odcedzić . Włożyć do słoików . Wekować 20 minut. Zostawić na 2 dni i powtórzyć wekowanie jeszcze raz przez 20 minut .)
Jeżeli nie mamy własnych zawekowanych grzybów duszonych można użyć gotowej mieszanki grzybów duszonych mrożonych .